maanantai 24. helmikuuta 2014

Meidän tilan aakkoset; J

J = Juominen

Joo meidän tilalla on vakava juomiseen liittyvä ongelma.

Se aiheuttaa heikkoutta, lihaskipua, päänsärkyä, vitutusta ja lyhyitä yöunia.
Sitä on jatkunut jo yli 11 vuoden ajan, enkä tiedä miten kauan sitä enää siedän.

Eli meillä hevoset juotetaan käsin, ämpärijuotolla. Se vie päivästä melko paljon aikaa, mutta on kaiken sen ajan ja vaivan arvoista.

Ämpärijuotto ja automaattivesikuppi taisteli, kumpi voitti? No ämpärijuotto tietysti, syystä että:

Ämpärijuotolla tiedän ihan tarkalleen miten paljon hevoseni juovat päivittäin.
Automaattijuotolla en tätä tiedä ennen kuin joku hevosistani on kuivuuden aiheuttamassa shokissa.

Ämpärijuotolla pystyn talvisin rohkaisemaan hevosia juomaan riittävästi, juottamalla niille lämmintä vettä.
Automaattijuotolla tämä ei ole mahdollista, automaatti suoltaa kylmää vettä vuodenajasta riippumatta.

Ämpärijuotolla ei tapahdu suuren suurta vahinkoa vaikka hevoset innostuksissaan rikkoisivat ämpärin. Ja näin on tapahtunut, useita kertoja!
Automaattijuotolla saadaan aikaiseksi mittava vesivahinko hevosen rikottua automaatin. Vettä mahtuu talliin kuin talliin aika paljon kun se tulee paineella putkistosta.

Ämpärijuotto toimii kesät ja talvet. Suurin murhe on talvella jäätyvä vesi, mutta lämpimällä vedellä saadaan ämpärissä oleva vesi taas sulamaan.
Automaattijuottokuppi kun jäätyy, niin se myös jäätyy siten että ellet ole välittömästi sulattamassa putkia, sinulla on taas tiedossa mittava vesivahinko putkien haljettua.

Tässä kohtaa tekisi varmaan mieli sanoa että olen katkera vanha ämmä, kun ei mun tallissa ole automaattikuppeja. Silloin olisi varmasti toinen ääni kellossa. Ei olisi, vesiautomaatit oli ihan mahdollista asentaa, mutta sitä ei tehty, ihan tietoisen päätöksen tein silloin. Ja miten monta kertaa olen kiittänyt Luojaani siitä päätöksestä, tallissa ei ole ikinä ollut vesivahinkoa, ja esimerkiksi ähkyisen hevosen juomista on paljon helpompi seurata ämpäristä, saa omistajakin pienen mielenrauhan.


Tässä kun listaa näitä ämpärijuoton hyviä puolia, olen entistä vakuuttuneempi siitä että raahaan jatkossakin kädet rakoilla vettä hevosille, ämpäri kerrallaan!

Sopiva kuvitus olisi varmaan vesiämpäri, en nyt laita sitä tähän, kuvitelkaa se!!!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti