lauantai 22. helmikuuta 2014

Ruunan rupukka, loistava vaihtoehto hevosystäväksi

Ja eikun seuraavaan kohteeseen sarjassamme "jokainen hevonen ansaitsee oikeanlaisen ihmisen"!

Kuten jo mainitsin, sen jälkeen kun orihevonen on tempauksillaan saanut sinut menettämään uskosi sekä hevosiin että omiin hevosmiestaitoihin, on aika napsaista orihevoselta nyytit pois ja tuoda klinikalta kotiin turvallinen harrastehevosruuna.

Ruunan tärkein ominaisuus on sen kyvyttömyys jatkaa sukua! Kyllä, se on hevoselle todella hyvä ominaisuus! Sen lisäksi että ruunanrupukka ei kykene lisääntymään, on sen käytös noin yleisesti ottaen melko hallittavalla tasolla.

Toki, poikkeuksiakin löytyy, joillain ruunanrupukoilla on jäljellä vielä jonkin verran orihevosen lisääntymisviettiä, mutta niitä pitää sit käsitellä sen verran määrätietoisesti ettei se "vanha" orihevonen nouse sieltä pintaan.

Oletetaan että sinulla on semmoinen normaali ruunanrupukka, jolla harrastaminen ja kisaaminen on lähtökohtaisesti aina mukavaa! Se suorittaa tehtävät mukisematta, sillä harvemmin on huonoja päiviä ja se yleensä sopeutuu laumaan kuin laumaan. Toki, jotkut ruunanrupukat eivät anna itsestään ihan kaikkea irti esimerkiksi kisatilanteissa, kun vähemmälläkin pärjää. Samoin ruunanrupukan ja orihevosen käyttöön vaikuttava ero on niiden rohkeus. Orihevonenhan on maailman valtias, ei pelkää käytännössä yhtään mitään (tai ei ainakaan näytä sitä). Ruunaamisen jälkeen usein käy niin että ruunanrupukasta tulee aika pelkurihevonen. Aika usein ihan leppoisat maastoreissutkin saattaa muuttua pieniksi tahtojen taisteluiksi kun ruunanrupukka näkee taas sen sadannen kerran sen saman kiven ja kannon ja hyperventiloi siinä vartin ennen kuin kykenee liikkumaan yhtään mihinkään.

Itse pidän ruunanrupukoita vähän "tylsinä" persoonina, sillä ne usein ovat niin kovin tasaisia. Niitä ei sillä tavalla saa antamaan itsestään kaikkea, kuten tammoista tai jopa hyvinkoulutetuista oreista. Kyllä, koulutus tekee jokaisesta hevosesta juuri kouluttajansa kaltaisen, mutta yleisesti ottaen ruunanrupukan tasaisuus on vähän tylsää.

Omat kokemukseni ruunanrupukoista ovat Läsi-Lasse, huippu suokki joka oli poikkeuksellisen säpäkkä ruuna. Sitten on vuorossa Raaka-Arska, jolla on jopa tammamaista herkkyyttä ja orimaista rajua käytöstä. Ja sitten on Vip, tilamme ainoa raskeveoruuna. Vip on täydellinen ruunanrupukka. Sopivan herkkä, avoin koulutukselle sekä äärettömän kiltti.

Vip toimii meillä varsojen hoitosetänä, se ottaa varsat hellään huomaansa jo tosi aikaisessa vaiheessa, ja näyttää todella hellyttävästi miten täällä toimitaan. On aina yhtä ihana nähdä kun Vip kouluttaa uutta varsaa, jos varsa tunkee vaikka liian lähelle Vipin heinäkasaa, Vip potkaisee, tai oikeastaan tönäisee varsaa jalallaan kauemmaksi, jotta ei vaan satuta sitä mutta kuitenkin opettaa. Vip vie myös varsat kaikkiin uusiin paikkoihin rohkeasti, vaikka varsan emä ei välttämättä sinne uskaltaisikaan tulla. Omassa laumassaan Vip on ikuinen johtaja, tälläkin hetkellä sillä on laumassa 4-vuotias Niilo-ori ja 1-vuotias Lemmy-ori. Niilo on aivan Vipin tossun alla, ja pikkuhiljaa Lemmykin tulee oppimaan isojen hevosten tavoille Vipin toimesta!

Aina välillä joku kysyy multa mitä mä näillä kaikilla hevosilla teen, vastaukseksi kun ei tunnu riittävän että ratsastelen ja kouluttelen. Vipin kohdalla ratsastelu on edennyt todella pienin askelin, sillä on nuoruudesta jäänyt jonkunlainen trauma ratsastuksesta. Mutta vaikka Vipillä ei ratsastuksellista arvoa tällä hetkellä olekaan, on sen arvo kaikessa muussa mitä se edustaa. Ilman Vipiä mulla ei olisi noin toimivaa poikahevoslaumaa. 

Pieni yhteenveto; ruunanrupukka on todella hyvä vaihtoehto ensimmäiseksi, toiseksi tai vaikka viimeiseksikin hevoseksi. Se ei huutele tammojen perään, sillä ei ole kiiman takia hankalia päiviä, se suorittaa tehtävät nöyrästi ja on tyytyväinen tallisi tarjoamiin palveluihin. Harvoin ruunanrupukka jättää esimerkiksi ruokiaan syömättä. Tähän liittyen ehkä yksi huonompi puoli ruunanrupukassa on, kuten muillakin kastroiduilla eläimillä, se saattaa turvota vatsan alueelta melko hallitsemattomasti. Mutta, ainahan sen voi treenata rantakuntoon, sitten seuraavaa kesää varten!

Turvallisia treenejä ruunanrupukan kanssa, ja muutama kuva vielä tämän tilan ruunanrupukoista.
Läsi-Lasse ja Vip ottavat vähän tuntumaa toisiinsa
Huomaa oikeanpuoleisen ruunanrupukan tukevampi ruumiinrakenne! Kylmäverisiä molemmat!
Älä tuu äijä mulle!!!
Yleistä hämmennystä laumassa.
Vip, ruuna parhaasta päästä
Raaka-Arskasta ei nyt ole tuoreita kuvia, täytyy korjata tilanne pikimmiten. Toisaalta, hevonen on ruma kuin rullatuoli, joten ehkä parempi että on siitä vähän vähemmän kuvia!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti