sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Loading like it is supposed to happen

Lastaus, tuo toimenpide joka nostattaa jokaisen hevosenomistajan sykkeen huippulukemiin, ja saa valitettavasti todella monesta ihmisestä ne huonoimmat puolet esille. Vaikka hevosta käsiteltäisiin kaikkien oikeiden oppien mukaan muussa arjessa, näkyy valitettavan paljon räikeitä ylilyöntejä juuri lastauksen aikana.

Miettikääpä asiaa hetki hevosen kannalta; traileri on kaikista paikoista ikävin johon hevosen voi laittaa. Pimeä, ahdas, rämisevä peltipurkki, jossa yleensä ollaan yksin, kiinni sidottuna. Siis vastoin kaikkea mihin hevonen on oikeasti luotu. Ja me ihmiset emme tee siitä kokemuksesta ainakaan yhtään mukavampaa jos jo sinne meno aiheuttaa hevoselle kipua ja ahdistusta.

Muutamia totuuksia joita kuulee lähes aina lastauksen aikana ihmisten suusta:
- Varataan nyt reilusti aikaa kun se kuitenkin vittuilee.
- Ei meille nyt ole aikaa kuunnella hevosen mielipidettä.
- Tulkaa kaikki auttamaan, tätä hullua ei pitele mikään kun se vittuilee.
- Se ei vaan halua mennä, lyö sitä perseelle luudalla tai piiskalla.
- On se nyt jumalauta mentävä, kyllä se sen osaa kun on ennenkin mennyt.

Sitten jos se hevonen sinne traileriin saadaan jollain pakotteella menemään, ja vielä pysymäänkin siellä, ihmetellään kun hevonen on kuljetuksen jälkeen hikinen ja väsynyt. "sille on varmaan joskus tapahtunut trailerissa jotain kun se noin stressaa" No shit, sinä itse aiheutat sen trauman sille hevoselle joka ikinen kerta kun lastaat sen omilla kyseenalaisilla keinoillasi.

Nyt tulee ratkaisu kaikkiin traileriongelmiin, ja varoituksen sana teille "todellisille hevosmiehille", tämä on raastavan yksinkertainen asia.

Kun hevonen toimii maastakäsin, eli taluttaen, se toimii myös lastauksessa! Kyllä, juuri näin helvetin, ärsyttävän yksinkertaista se on! Jos sinulla ja hevosella on keskinäinen luottamus, tai pitäisikö sanoa arvostus kunnossa, hevonenhan tulee kanssasi mihin paikkaan tahansa, myös sinne ikävään traileriin.

Itse olen vasta matkalla kohti tätä täydellistä luottamusta, mutta uskon vakaasti että suunta on oikea, eikä hevosteni lastauksessa käytetä mitään muita apuvälineitä kuin riimua ja riimunnarua. Jos minulla ja hevosellani olisi luottamus sataprosenttisesti kunnossa, kävelisin suoraan traileriin hevonen perässäni. Näin ei vielä ole, ja joudun sen vuoksi treenaamaan lastausta vielä siten että vien hevosen traileriin "askel kerrallaan" jotta näen varmasti että hevonen jää sinne rauhallisena ja luottavaisena. Niilon kanssa luottamuksemme on jo aika hyvällä tasolla, Niilo kävelee perässäni traileriin tai hevosautoon sen enempiä ihmettelemättä.

Meillä harjoitellaan lastausta aina välillä, ja jos on tiedossa hevostan kanssa matkustusta, sitä treenataan vähän enemmän. 
 
Lastauksen saloihin perehdyttiin ensin Valmetin toimesta tässä postauksessa.

Sitten otettiin esimerkiksi varsan ensimmäiset traileriharjoitukset joista voit lukea tästä.

Ja vielä ylläolevan videon postaus  jossa Eida ja Niilo esittelivät lastautumista.


Ei se tosiaan ole niin vaikeaa, kun vaan muistatte jokapäiväisessä elämässänne olla hevostenne ystäviä ja kohdella niitä kuten haluaisitte itseänne kohdeltavan. Hevonen tekee ihmisen vuoksi todella isoja asioita, mutta teidän pitää itse ansaita se hevosen luottamus, jotta näin voi tapahtua!

Loppuun vielä tavoite meille jokaiselle!

http://www.youtube.com/watch?v=_PxFs3IKRSg&feature=youtu.be

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti