tiistai 6. elokuuta 2013

Vip, ammattina hengenpelastaja

Tästä tuleekin erikoinen postaus, nimittäin tässä kerrotaan tarina miten Vipistä tuli tai siis voi tulla hengenpelastaja. Sari luki jostain lehdestä jutun että terveistä ruunahevosista voi ottaa verta talteen ja tehdä siitä plasmaa, jota käytetään esim pikkuvarsojen hoitoon. Rakas, nyt jo edesmennyt poikani Vahva-Igor kuului myös plasman käyttäjiin elämänsä alkutaipaleella. Vaikka Vahva-Igorille plasma ja lukuisat muut hoidot eivät olleetkaan riittävät, syntyy maailmaan joka vuosi uusia varsoja, joista joku voi aina tarvita plasmaa henkensä pitimiksi.

Ja on se vaan hyvä että tuo Vippikin saa elämälleen tarkoituksen, tähän asti se on ollut vaan oloneuvoksena ja lapsenlikkana, ja ihan muut kaverit painaa täällä töitä niska limassa. Niin.

Eläinlääkäri tarttui tuumasta toimeen Sarin kysyessä mahdollisuutta plasman tekoon, ja selvitti mistä saa ostaa plasman erottamiseen tarvittavia pusseja. Yllätys oli että niitä ei niin vaan saakaan ostaa,  (tai ainakin niiden hinta tulee olemaan tähtitieteellinen) joten homma eteni seuraavasti:

Ell hankki 3 tavallista veripussia, joista kahteen otettiin Vipin veret ja siihen kolmanteen sit muutaman päivän sisällä laitetaan se verestä erottunut plasma. Eli kahdesta pussillisesta verta tulee noin yksi plasma-annos. Tällä yhdellä annoksella ei tositilanteessa vielä pötkitä hirmu pitkälle, ja sen takia Vipiltä otetaan vielä toiset kaksi pussia verta jotta pakkasesta löytyy sit ainakin 2 plasma-annosta. 

Tänään siis Vip pahaa-aavistamatta odotti eläinlääkäriä tallissa, ja yhtäkkiä oli jo neula suonessa ja verta tippui iloisesti pussiin. Vip sieti toimenpiteen aivan hyvin, mutta sen verran loppuvaiheessa alkoi muut asiat kiinnostaa että ensi kerralla hänet kevyesti rauhoitetaan jotta toimenpide on nopeammin ohi.

Valitettavasti itse toimenpiteestä ei ole kuvia, kun hovikuvaaja oli töissä, mutta on tuossa sentään kuvia Vipistä ja veripusseista!

Onpa hyvä että olen tällainen astuva ori, nimittäin orilta ei plasmaa varten yleensä voi verta ottaa, sillä mikäli se varsa jolle plasmaa laitetaan on jotain sukua tälle luovuttajaoriille, voi siitä tulla jotain komplikaatioita.
Vip on tässä tapauksessa erittäin hyvä kandidaatti luovuttajaksi, se on terve eikä sillä ole jälkeläisiä joten siinäpä meillä plasmatehdas!

Nyt ei tehdä muuta kuin odotetaan, eläinlääkäri laittoi veripussit jääkaappiinsa odottamaan plasman erottumista (tätä kun ei ole tehty ennen ainakaan täälläpäin Suomea). Parin päivän sisällä tiedämme toimiiko tämä systeemi, ja jos toimii, pakastetaan tämä ensimmäinen plasmaerä ja alkusyksyllä tullaan ottamaan Vipistä lisää verta.

Vaikka en noista ruunista niin välitäkään, nehän on elämän kiertokulun kannalta täysin turhia kapistuksia, avaa tämä kyllä uusia mielipiteitä ainakin joistain ruunista. Myönnetään, on se Vip ihan ookoo jätkä.

Uhri tai hengenpelastaja, miten sen nyt ottaa.

Yksi annos verta kiitos.

Tässä veripussin kääreet.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti