sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Mitäs tänään(kin) syötäisiin?


Tosta taas kunnon julkkiskokkimusat päälle ja päivän aiheen kimppuun, heti rakastelun jälkeen parhaaseen asiaan eli syömiseen!!!

Meillä siis syödään 3 kertaa päivässä, joka on mielestäni aivan liian harvoin. Sari kuitenkin väittää että niin kauan kuin hän on työelämässä, syömisrytmi tulee olemaan sama. Silloin kun Sari on päivän kotosalla, saamme toki useammin ruokaa, mutta pääsääntöisesti joudumme kituuttamaan 3 ruokintakerralla.

Ruoka meillä koostuu mahdollisimman yksinkertaisista raaka-aineista, pääasiallisesti heinästä, jota saamme reilusti.

Lisäksi meillä on allakuvattuja lisärehuja, joita meistä kukin saa tarpeensa mukaan.

ADE vitamiini

Peruskivennäinen, Minesyl

Tässä on suurinpiirtein meidän ruokavaihtoehdot.

Lisävalkuaista saadaan tästä pussista, syötetään turvotettuna.

Melassileikettä turvaamaan kuidun saanti, syötetään kuivana.

Soijarouhe, extravalkuaiseksi.

Ja vielä Pellavaista, suoliston hyvinvointiin.
Siinä niitä nyt on, meidän ravintolan menu. Itse syön heinän lisäksi ainoastaan kauraa, Minesyl-kivennäistä ja Greenlinea, josta saan lisävalkuaista. Saa nähdä miten tämä tuleva ratsun uran urkeneminen vaikuttaa tuohon ruokavalioon, sitähän voi olla että tarvitsen jopa lisäenergiaa jossain vaiheessa!!! Luultavasti kesällä ruoka-annoksiani korotetaan hieman, sillä kuulemma kesällä keskityn enemmän tammojen hurmaamiseen kuin syömiseen!

Noi suomenhevoset on niin simppeleitä että niiden ruokavalioon kuuluu heinän, kauran ja kivennäisen lisäksi kuiva melassileike, lähinnä varmistamaan riittävä kuidunsaanti. Loppukesästä Arska ja Mari saavat lisävalkuaista sillä kesä on niille vähän raskaampi kuin meille muille, kun niillä on se kesäihottuma. Omppu lähestyy jo eläkeikää joten senkin ruokavalioon pitää jatkossa kiinnittää enemmän huomiota, lähinnä ruoan sulavuuden kannalta.

Sit on Vip, tuo lihapullaksikin haukuttu turhake. Se syö heinän, kauran ja kivennäisen lisäksi vähän kuivaa melassileikettä. Jos multa kysytään niin sen ruoka-annoksia vois kyllä merkittävästi pienentää, sillä kun tuntuu olevan tuota vararavintoa jo kahden hevosen edestä! Muistanette varmaan postauksen "Atleetti vs kotletti"...

Eida on myös tietynlaisella erityisruokavaliolla, kun sillä on ollut jos jonkinlaista mahavaivaa jo pitkään. Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä että mahavaivat on selvitetty ja Eida alkaa olla elämänsä kunnossa. (se onkin helvetin hyvä sillä kesä ja kiimat haisee jo allekirjoittaneen nenässä!)
Eida saa siis heinän, kauran ja kivennäisen lisäksi lisävalkuaista Greenlinesta ja vielä Pellavaista, joka pitää yllä suoliston hyvinvointia. Eida on tärkeää pitää erityisen hyvässä kunnossa sillä sen tärkein tehtävä on toimia siitostammana, ja jos kaikki komponentit ei oo kohdallaan, ei tiinehtyminen ole sataprosenttisen varmaa.

Sit toinen siitostammoista, toi nuori neiti Eranda. Se on tiineyden edetessä saanut lisää valkuaista, ja saakin tällä hetkellä heinää, kauraa ja kivennäistä sekä Greenlinea ja soijarouhetta.

Ja vielä Niilo, tuo wannabe-jalostusori. Niilolla oli myös valtavia haasteita ravinteiden imeytymisen kanssa, ja syykin siihen selvisi. Sillä oli suolistossa hiekkaa, joka saatiin onnistuneesti poistettua psyllium-kuurin avulla. (kerron siitä lisää lähiaikoina) Jotta suolisto saatiin taas tasapainoon, Niilo söi kuurin tuota Progut Farmia, ja nyt näyttää taas hyvältä! Niilo on kova poika kasvamaan, ja sen lisäksi se syökin aika paljon ja erityisen huolella lisävalkuaista. Eli taas ne perinteiset heinä, kaura ja kivennäinen. Näiden lisäksi se saa Greenlinea, soijarouhetta ja Pellavaista.

Me kaikki saamme lisäksi vielä viikoittain ADE-vitamiinia ympäri vuoden, mutta siinä oikeastaan onkin meidän ruokavaliomme kokonaisuudessaan. Kuten huomaatte, ei hevosen ruokkimisen tarvitse tapahtua kymmenestä eri purkista! Pääasia on että ruokaa on riittävästi ja sitä saa riittävän usein!!!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti