torstai 21. helmikuuta 2013

Älä ikinä osta hevosta, ainakaan näillä resepteillä!

Onkohan siellä taajuuksilla enää ketään, joka olisi sen verran järjissään ettei olisi itselleen yhtään hevosta vielä ostanut??? Uskon ja toivon että on, ja juuri sen takia jaan nämä seuraavat tarinat kanssanne, jotta voitte vielä kerran miettiä, olisiko vaikka jooga ihan kiva harrastus hevostelun sijaan...

On nimittäin kaksi tapaa ostaa hevosia, on se oikea tapa (jonka selitän aivan kohta) ja sitten on tuo Sarin tapa, jonka myöskin selitän mutta jota en voi parhaalla tahdollanikaan suositellan kenellekään.

No niin, aloitetaanpa siitä yleisesti hyväksytystä hevosenostotavasta. Olet siis tuuminut vuosikaudet, ja todennut taitojesi riittävän oman hevosen hankintaan ja sen hoitamiseen. Olet myös tehnyt huolelliset budjetit, ottaen huomioon kaikki sen seitsemän muuttujaa, jotka voivat kohdata hevosenomistajan kultaisella tiellä. Kaiken varalle sinulla on laaja tukiverkosto, jos vaikka joskus haluat viettää lomaa luottaen siihen että joku hoitaa hevosesi vähintään yhtä hyvin kuin sinä itse.

Kun nämä faktat on hallussa, on hevosen valinnan vuoro. Luonnollisesti sinulla on kymmeniä eri vaihtoehtoja kartoitettuna, kaikki niistä ovat hyvin koulutettuja, terveeksi todettuja ja luotettavalta hevoskauppiaalta. Sitten vaan karavaani matkaan ja kiertelemään ympäri Suomen maata (ja vaikka koko Eurooppaa) jotta voit näistä ihan hyvistä vaihtoehdoista löytää juuri sen oikean, loppuelämäsi hevosen.

Tähän kuluu aikaa useita viikkoja, joskus jopa kuukausia ja kun creme de la creme on selvillä, niiden luokse sovitaan vielä uudet treffit, ihan vaan varmistuaksesi niiden ylivertaisuudesta. Sieltä sitten se timantti nousee yli muiden, ja varsinainen kaupanteko voi alkaa. Hinta on tietysti jo olemassa, sitä ehkä vähän tingitään, siihen kauppaan kuuluu vaikka ja mitä varusteita, ja luonnollisesti hevoselle suoritetaan ostotarkastus. Jos ja kun hevonen saa puhtaat paperit eläinlääkärin tarkastuksessa, saapuu hän kaupallisen hevoskuljetusfirman kyydissä kotipihaan! Tästä eteenpäin elämä on pelkkää ruusuilla tanssimista, ja miksi ei olisi, kun pohjatyö on tehty hyvin! Onnea!!!

Eikö kuulostakin ihan oikeaoppiselta tavalta hankkia hevonen? Kyllä, niin munkin mielestäni mutta täällä Laitilassa hommat tehdään kyllä jo lähtökohtaisesti niin päin persettä ettei mitään rajaa. Pidän suurena ihmeenä sitä että itse olen päässyt Suomeen asti, vaikka matkaa tuosta lahden yli ei ole mainittavasti.

Ottakaa jo valmiiksi valiumia huuleen, alla kuvatuilla tavoilla ei tule kenenkään hankkia yhtään hevosta tai mitään muutakaan materiaa:

Ensimmäisen hevosensa, Ompun, hankinta tuli päätettyä ensinäkemältä. Sari oli onnistunut pysymään poissa hevostouhuista kokonaiset 2 vuotta, mutta hyvä ystävänsä raahasi hänet eräänä päivänä tallille ja mikäs se sieltä tulla kaahotti!!! Omppu oli silloin 5-vuotias raviratojen hirmu, josta yritettiin kouluttaa ratsua, ja yleensä se meni näin: Joku pikkulikka oli uskaltautunut Ompun selkään, ja kentän toisesta päästä kajahti huuto "Omppu tulee!!!" ja yhdessä hujauksessa Omppu oli jo toisessa päässä kenttää, selässään itkua nieleskelevä pikkutyttö, jonka kädet olivat kirjaimellisesti verillä kun "piti vähän pidätellä"... Juuri näin, tämähän vaikuttaa oikein hyvältä ensihevoselta. Sari väitti näkevänsä Ompun silmissä jotain joka siihen vetos. Just just. Eli nyt oli hankittuna hevonen nro 1. Ei mitään harkintakykyä, ei ostotarkastusta, ei taustojen selvittelyä, nimi paperiin ja kiitos.

Seuraavaksi koitti muutto Laitilaan, ja eihän sitä nyt yhden hevosen kanssa voi maalle muuttaa, pitää sille kaveri hankkia. Tässä vaiheessa tilan isäntänä hääräili jo tuo Arska, joka ei vielä siinä vaiheessa tiennyt miten syvälle ahdinkoon tässä ollaan joutumassa. Arska antoi siunauksensa toisen hevosen ostoon, harmi vaan että Sari "unohti" kertoa ostaneensa samalla kerralla 2 hevosta. Hups. Tämä selvisi Arskalle matkalla noutamaan hevosta. Tältä reissulta tuli mukaan siis Läsi-Lasse ja Mari, Läsi-Lassen ostoperuste oli puhtaasti se että se sattui olemaan Ompun veli, ja Mari nyt vaan oli halpa ja kiukkuinen... Hmm, eihän Sari siis uskaltanut edes taputtaa Maria! Great. Lapan selässä se sentään käväisi ja totesi että onpa aika laadukkaan oloinen hevonen. Sitähän se olikin. No niin, eli näiden jälkeen kasassa on 3 hevosta.

Seuraava ostotapahtuma tuli aivan yllättäen. Sari kävi tuossa lähellä asuvan er-kasvattajan luona ihan muissa asioissa ja ihastui laitumella laukkaileviin mastodontteihin. Kevyt palaveri kasvattajan kanssa, Arska pääsi jopa katsomaan tätä hevosta ja yks kaks Eti oli Laitilassa! Todellista tarvettahan tälle hevoselle ei ollut, eikä taaskaan taustatyötä tehty sen tarkemmin kuin muidenkaan kohdalla. Tässä välissä hevosia on yhteensä 5, sillä Raaka-Arska on syntynyt ennen Etin ostoa. Ei käydä tässä nyt läpi tuota Raaka-Arskan tarpeellisuutta, sitä kun ei ole!

Etin jälkeen taloon tuli seuraava raskeveo, Vip nimittäin. Tämä hankinta tapahtui vaihtokaupalla, Sari osti jonkun vanhan suomenhevosen tuosta läheltä, ja vei sen Vipin entiselle omistajalle joka sai siitä tammasta pätevän oloneuvoksen ja Vip pääsi aktiivisempaan kotiin! Pitääkö edes kertoa ettei taaskaan tehty mitään selvityksiä, ainoat kokemukset kyseisestä hevosesta olivat muutamat koulutuskerrat. Näillä kerroilla Sari kuulemma taas näki että Vipillä on kiltit silmät. Just, mikä helvetti tolla Sarilla on noiden silmien kanssa?

No niin, tässä välissä on ehtinyt jo syntyä Ransu, joten hevosia on mäessä jo seitsemän. Seuraava "varsin tarpeellinen" hevoshankinta on Eida. Tää on jo klassikkotarina, mutta kerron sen, koska te kaikki ette välttämättä ole sitä vielä kuulleet. Joku sattui taas mainitsemaan Sarille että Virossa olisi tämmöinen saatanan iso raskeveotamma myytävänä. Halvalla kun on kuulemma aika villi ja käsittelemätön. No sehän vaikuttaa just näppärältä hankinnalta! Oli siis saatavilla 1 kuva ja myyjän toistuvat kysymykset, "oletko nyt aivan varma että haluat ostaa tämän hirvityksen, mieti nyt vielä..." Sari oli kuulemma aivan varma, varmaan ne silmät taas...
Tässä kohtaa tulee ensimmäinen jännitysmomentti, Saripa ei uskaltanut kertoa Arskalle että oli taas ostanut uuden hevosen! Juuri noin rakennetaan luottamukseen perustuvaa parisuhdetta, way to go! Riskillä mentiin, ja Eida tuli ison hevosrekan kyydissä Suomeen keskellä yötä (koska vieläkään ei oltu uskallettu sille Arskalle kertoa!) Rekasta purkautui valtava, käsittelemätön tamma, jonka kaviot olivat aivan sairaalloiset ja kaulassa sillä oli panta. Kuski toivotti onnea kun näki Sarin (elopainon 50 kg) ja Eidan (elopaino 850 kg). Aika jännä yö ja varsinkin aamu oli tiedossa, aamiaispöydässä Sari vielä mietti että koska sitä mahtaa uskaltaa kertoa Arskalle tästä yöllisestä hevoskaupasta. Loppujen lopuksi Arska sai ihan itse todeta ulos mennessään että "mikä vittu tuolla nyt on?" No Eidahan se, enkö muistanut mainita??? Uskomatonta tässä on se että toi Arska ei oo vieläkään jättänyt tota Saria, vaikka sitä on koeteltu aika paljon näillä hevostouhuilla...

Johonkin väliin ehti syntyä Vingerpori, Etin viimeiseksi jäänyt varsa ja Eida synnytti seuraavana kesänä ton Niilon. Normaali ihminen olisi siis pärjännyt tällä hevosarsenaalilla aivan mainiosti, vaan ei Sari.

Kirsikkana kakussa, Herraisoherran siirto Suomeen;
Jostakin toi Sari ja Saija oli bongannut mun kuvan, ja sit sitä jo lähdettiin kyselemään että olisinko myynnissä. No kyllähän sitä nyt myy vaikka oman äitinsä jos hinnasta sovitaan. No hinnasta sovittiin, käsirahakin maksettiin ja sit jäätiin odottelemaan sopivaa siirtoajankohtaa. Tässä välissä Sarilla oli enää yksi hienosäätö tekemättä, nimittäin sille Arskalle kertominen! Sari koitti tässä kohtaa uutta taktiikkaa, laitetaan toi Arska yhdeksi omistajaksi niin ehkä se ei suutu niin paljon. Mahtava idea, ja toimi ihan kohtalaisesti!
No, tämä asia oli saatu hoidettua, ja sit piti olla hiljaiseloa hetken ennen kuin pääsin Suomeen. Tässä välissä tapahtui kuitenkin jotain varsin erikoista; kuvitelkaa tilanne; Sari on työpalaverissa 2 päivää, ja Saija saa puhelun jossa mua ollaan viemässä oriasemalle, jotta musta saadaan spermaa talteen ennen kuin matkaan Suomeen!!! Siis ihan käsittämätöntä, mua oltiin yhtäkkiä raahaamassa oriasemalle, ilman uusien omistajien lupaa. Oli aika erikoinen tilanne kieltämättä. Saija soitteli Sarille koko päivän, ja eihän se Sari päässyt vastaamaan kun oli palaverissa. Sit Saija jo soitteli Arskallekin ja kertoi tän käsittämättömän tarinan. Tilanne oli siis se että minut oli saatava nyt samantien pois vanhalta kotitalliltani, jotta kukaan mafian edustaja ei raahaisi mua sinne oriasemalle ja pumppaisi mua tyhjäksi. Ainoa haaste oli se että koko kauppasummaa ei oltu vielä maksettu, joka vaikeutti mun siirtoa huomattavasti.
Kotosuomesta löytyi yksi ihana ystävä, joka lupasi lainata Sarille ja Saijalle rahat, mutta niitä rahoja ei ollut tässä vielä. Ja haluan korostaa, tilanne tosiaan oli sellainen että se raha oli saatava heti!!! No, Sari luonnollisesti veti kauheat koomat iltariennoissa ja yritti selostaa työkavereilleen tätä vähintäänkin koomista tilannetta. No sieltä yksi Sarin parhaista kavereista (kutsuttakoon häntä nyt vaikka Sperma-Teroksi!) otti Sarin semmoseen kunnon halausotteeseen ja kuiskasi sille että "mä lainaan sulle ne rahat, kato mulla on semmonen katastrofirahasto" Siis ihan sairasta, kaks kännistä kaverusta siinä sit halaili toinen toisiaan koko loppuillan!!! Aamulla krapulapäissään sit suoritettiin rahansiirto Viroon, eräälle tuttavalle, joka kävi komppaniansa kanssa maksamassa mun loppukauppahinnan, ja niin mut siirrettiin kiireen vilkkaa pois kotitallilta! Mä olin oikeeastaan vähän piilossa Virossa hetken, ennen kuin saatiin järjestettyä kyyti Suomeen ja Joensuuhun. Huh huh, olipa siinäkin tarina!!!

En oikein osaa sanoa mikä tämän tarinan opetus voisi olla, sillä vaikka nuo yllämainitut episodit kuulostaa ihan epärealistisilta, on lopputulos kuulemma kuitenkin vähintäänkin toivottava; Sarille on kertynyt maailman paras hevoslauma, jota minä, suuri ja mahtava Neuvostolii... eiku Valmet, johdan tinkimättömällä otteella!

Julkaisukelpoisia kuvia ei ole, mutta kai sitä nyt kunnon bassojytkettä pitää tän järkytyksen ryydittämiseksi saada:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti