torstai 3. huhtikuuta 2014

Meidän tilan aakkoset; N

N = Nahkavarusteet

Tuleepa nyt erikoinen aakkospostaus, en vaan keksinyt mitään muuta tähän sopivaa. Olen niin vanhanaikainen, että mielestäni hevosten varusteet tulee olla niin laadukasta nahkaa, ettei niitä tarvitse ostaa kuin yhdet sen elämän aikana. Omat suosikkini ovat ratsupuolelta Stübbenin varusteet ja työhevosgenressä Tärnsjön nahkatuotteet.

Stübben nyt vaan on mun silmään niin kovin tyylikäs sarja, esimerkiksi suitsissa ei ole mitään überblingiä ja satulat ovat omalle perseelleni sopivia, ja luonnollisesti hyvin tehtyjä, kestäviä ja ajattomia. Ostin aikoinaan ensimmäiselle hevoselleni Ompulle Stübbenin suitset heti alkuun, ja ne ovat vieläkin ihan käyttökunnossa. Samoin Ompun satula oli samalta merkiltä, sen jouduin valitettavasti aikanaan vaihtamaan vähän leveämpään malliin, mutta samalla merkillä mentiin edelleen. Mari käyttää myös kyseisen merkin varusteita, ja Raaka-Arskallakin on Stübbenin suitset. Arskan satula on Daaleman merkkinen, syystä että hän on suoraselkäinen ja Stübbenit ovat melko kaarevia. Väliaikaisesti Arskalla käytän Valmetin satulaa, jossa on paremmat tuet kuin Daalemanissa, kun tuo Arska on aika raju liikkeissään ja pyrin kuitenkin pysymään siellä selässä mahdollisimman tukevasti!




Ja sitten työhevospuolelle. Tärnsjö, ehkä parasta nahkaa mitä saatavilla on. Omilla hevosillani on Tärnsjön työsuitset, eli Eida, Niilo ja Vip menevät näillä kovin yksinkertaisilla suitsilla. Rakastan vaaleaa nahkaa, joka käytön myötä tummenee juuri sopivasti. Hevosteni suitset ovat vielä ihan "alkuvaiheessa" tämän tummumisen osalta, mutta antaa ajan kulua!!!
Valmetilla on Tärnsjön il festivo-suitset, jotka ovat todella upeat ja juuri riittävät leveät äijän isoon päähän! Nämä suitset ovat ajomestari Hans Sidbäckiltä, eli ovat jo olleet ahkerassa käytössä ennen Valmetin käyttöä.



Hevosten ajossa käytän ainoastaan Tärnsjön ajo-ohjia. Omat ohjani ovat 12-metriset ja maailman parhaat! Näiden ohjien kanssa se kuuluisa tuntuma hevosen suuhun on juuri oikeanlainen, sillä nahkaohjan paino on juuri sopiva luodakseen kevyen tuntuman hevosen suuhun. Otan ohjat mukaan reissuun myös jos menen ohjasajamaan muiden ihmisten hevosia, en enää suostu vaihtamaan mihinkään muihin ohjiin.

Riimut hevosillani valitettavasti ovat nylonia, mutta Wahlsten kyllä tekee riittävän isoja nahkariimuja, josko joskus rikastuttuani panostaisin kunnon nahkariimuihin! Ymmärtääkseni Wahlsten käyttää Tärsnjön nahkaa, joten suosittelen myös Wahlstenin varusteita, erityisesti W-Profile tuotteita.

Himotuslistalla on vielä Tärnsjön työvaljaat, saakeli sentään kun hankintahinta on niin suolainen mutta ilman niitä ei kyllä pärjää. Samat valjaat menevät kyllä useille hevosilleni, mutta länkiä pitää olla muutamaa eri kokoa, Valmet käyttää kokoa 5, Eida luultavasti kokoa 7 tai 8, Niilo menee varmaan Eidan mittoihin pikkuhiljaa ja Vip saattaisi jopa mennä 4 längillä. Ei kai siinä muu auta kuin lähteä viemään pulloja kauppaan jotta saa kerättyä valjasrahoja.

Valmetilla oli aikanaan Tärnsjön valjaat, ja hevosessa tapahtui heti valtava muutos kun sai valjaat päälle! Se meni jotenkin ihan omiin tiloihinsa, sitä oltiin niin työhevosta että! Kyllä työhevonen on työhevonen vaikka voissa paistaisi! Eiku silloin se onkin jo pihvi, ja erittäin hyvä sellainen!

Nahkavarusteiden hoito on minulla vähän retuperällä, mutta toisaalta, liiallinen hoito ei tee hyvää nahkavarusteille, joten pysyn laiskalla linjallani! Tärnjön varusteita hoidan pesemällä ihan sienellä ja vedellä (tällä saadaan siis lika pois nahasta) ja sen jälkeen levitän varusteisiin Tip Top-nahkarasvaa, joka on siis aivan upea tuote! Hasselta saa ostaa tätäkin!

Stübbenit nauttivat oman merkkinsä satulasaippuasta ja aina välillä Hamanol-rasvasta. Suitsia pesen harvoin, ja satuloita vielä harvemmin. Satuloita en rasvaa ikinä, haluan pitää nahan mahdollisimman jämäkkänä. Laadukas nahka kyllä pehmenee käytön myötä juuri sopivasti.



Omista varusteistani nahkaa ovat ratsastussaappaat sekä hanskat. Saappaat ovat De Niro merkkiset, italialaiset mittatilaussaappaat jotka ovat kuin toinen iho. Näitä tulee pestyä ja rasvattua sentään vähän useammin, saappaat kun tuntuvat likaantuvan vähän herkemmin. Hanskat ovat Marmot merkkiset, näitä myydään ainakin joissain erä- tai urheiluvälineliikkeissä.

Mitä nahkavarusteita teiltä löytyy? Oletteko enemmän laadun perään vai ostatteko surutta uusia varusteita vanhojen mentyä rikki? Onko teillä jollain jopa myynnissä Tärnsjön valjaita, vinkatkaa jos on!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti